Sunday, June 5, 2011

blueberry cheese tart


1st trial. sedap tp comot.hihi ;))



i really suggest u guys to take a look at this blog. really interesting! the akak seems so sincere teaching n giving all the tips of making many great recipes. check it out ok! here

btw, i took the recipe from that blog jugak lah;))
tx to that akak;))

Bahan-bahan untuk Pastri Tat Keju Bluberi
200g mentega/majerin
100g gula ising
1 bj telur
400g tepung gandum
1 cmt esen vanila

Cara membuat Pastri Tat Keju Bluberi
  1. Kacaukan mentega dan gula ising sehingga sebati. Tidak perlu terlalu kembang.
  2. Masukkan telur dan esen vanila dan kacau lagi sehingga sebati.
  3. Tambahkan tepung gandum dan gaul ramas adunan sehingga mendapat tekstur butiran yang lembut.
  4. Canai adunan dan potong mengikut saiz acuan.
  5. Tekankan kedalam acuan tat yang telah dilenser dengan mentega
  6. Cucuk bahagian dasar adunan supaya pastri tidak mengembang dalamnya.
  7. Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit atau sehingga masak. Masak lebih lama untuk oven tanpa turbo fan.
  8. Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
  9. Simpan didalam balang sehingga diperlukan.
Bahan-bahan untuk Inti Tat Keju Bluberi
250g krim keju (cream cheese)
3 cmb gula pasir
2 cmb mentega
1 bj telur
6 cmb krim putar (whipping cream)
2 cmb tepung gandum
2 cmb blueberry filling

Cara membuat inti Tat Keju Bluberi

  1. Pukul krim keju, mentega dan gula
  2. Masukkan telur dan krim putar dan kacau lagi sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung gandum dan kacau menggunakan teknik kaup balik sehingga semuanya bercampur rata.
  4. Ambil sedikit blueberry filling dan masukkan kedalam kulit tat.
  5. Sudukan sedikit adunan tat keju menutupi seluruh blueberry filling. Jangan isi terlalu penuh. Sebaik-baiknya melebihi 3/4.
  6. Titikkan sedikit blueberry filling dibahagian atas dan lorekkan menggunakan lidi yang tajam untuk membuat corak dan hiasan.
  7. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 10 minit sehingga masak.
p/s;
pastry to kte ske nipis2, so that more filling can be put in, but make sure do not over bake it because it will crack and the blueberry will melt n of course, it looks ugly. ikot arahan tol2 ok!


No comments:

Post a Comment