- 6 ketul ayam (bahagian tulang lebih sedap)
- * 1 biji bawang sederhana besar
- * 2 biji bawang putih
- * 1 batang serai
- * 1 inci halia
- * 1 inci kunyit
- * 1 inci lengkuas
- * 1 batang cili merah @ 5 batang cili api (lebihkan kalo nak pedas)
- * 1 sudu kecil ketumbar biji
- *1 sudu kecil jintan manis
- * 1 sudu kecil jintan putih
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu besar serbuk cili
- 3 sudu besar serbuk kari
- Garam
- Serbuk perasa (optional)
- 1 biji telur
- Tepung gandum secukupnya untuk menyalut ayam.
Cara-cara
- Bahan bertanda ( * ) perlu ditumbuk @ dikisar halus. Gunakan blender kering kalau nak kisar.
- Perap rempah yg siap ditumbuk @ diblender, serbuk lada hitam, serbuk cili, serbuk kari, garam dan perasa bersama ayam lebih kurang 1/2 jam. lagi lame perap lagi sedap.
- Panaskan minyak didalam kuali. sementara tu, pecahkan telur dan gaulkan bersama ayam yg telah diperap tadi hingga rata.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga cukup menyalut ayam tadi.
- Goreng serta merta hingga garing.
- **Telur & tepung hendaklah digaul bersama ayam bile time nak goreng je. kalo arini perap, esok baru nak goreng, x perlu masukkan telur n tepung.
p/s: Alhamdulillah the taste was great! bau dia hmmmm.. sedap sedap sedap! nak wat lagik!!!
No comments:
Post a Comment